środa, 22 czerwca 2011

Irlandzka cebulowa Jamiego O.

Przepis - który odrobinę, jak zwykle, zmodyfikowałam - pochodzi z książki "Jamie Oliver w domu".

Na oliwę należy wrzucić cebule zwykłe i czerwone (u mnie - po dwie), szalotki (też dwie) i pora. Całe to towarzystwo należy posolić, popieprzyć i dusić około 50 minut, po czym zalać bulionem (u mnie - warzywnym of kors) i gotować jeszcze około 20 minut. Przyprawić tymiankiem, podawać z grzankami z cheddarem (Jamie do wszystkiego każe używać cheddara, pewnie inny dobry żółty ser też by się nadał;))

2 komentarze:

  1. Prosto i smacznie. Tak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi, każe używać cheddara bo to najpopularniejszy rodzaj sera w Irlandii :)
    Uwielbiam cebulkę, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń